• Den ekte kulissen "The Dark Hedges", som har en sentral roll4 i TV-serien "Game of Throens", er en allè av eldgamle trær i Antrim i Nord-Irland. 

    Foto:

    Flickr.

Fantasyturisme boomer i Nord-Irland

11.01.2013 - 09:00
Seksjoner: 

«Ingen pleide å komme hit, men nå er det flere hundre hver dag», sier den lokale turguiden David McAnirn til avisen International Herald Tribune. Områdene hvor mange av de meste kjente scenene er spilt inn ligger mellom de døsige småbyene Ballycastle og Ballymoney, hvor man blant annet finner den ikoniske «The Dark Hedges», en snirklete allè omkranset av en tett og trolsk rad av bøketrær. Ballintoy harbor, en uthavn etablert på 1700-tallet som fortsatt er i drift, ligger omkring 10 mil nord for Belfast. Alle locations er i nærheten av Belfast, hvor HBO-serien også har sitt studio. «Denne havnen er et av de vakreste stedene i Nord-Irland», sier Naomi Liston, som arbeider i locatien-avdelingen i serien. På spørsmål om hvorfor HBO valgte Nord-Irland som innspillingsted svarer hun at landet har alt: perfekte natur-områder, det er kostnadseffektivt og tilgang på gode studioer. I tillegg til Nord-Irland foregår innspillingen på Malta, Kroatia, Island og Marokko.

Også i nabolandet Irland har myndighetene hatt suksess med sin satsing på kulturturisme. Etter at Dublin ble utnevnt til UNESC bok- by i 2010, har de satset bevisst på å utvikle sin bokturisme med utgangspunkt i arven etter litterære superstjerner som James Joyce og Oscar Wilde. (se Kultmag nr. 6/2012). 

Kultserie

Game of Thrones, som hadde permiere i USA i 2011, er nå inne i sin fjerde sesong. Serien er basert på fantasyromanen A Song of Ice and Fire av den amerikanske forfatteren George R. R. Martin, hvor den første boken har titelen A Game of Thrones. I et middelaldersk og voldelig føydalsamfunn følger vi utviklingen til to adelige familier med borgherrer, krigere, tjenestefolk og bønder med dramatiske og overnaturlige innslag. Serien følger små og store enkeltpersoner i og omkring den brutale og spennende maktkampen om «Jerntronen» i hovedstaden King's Landing. Kampen og spillet foregår mellom adelsfamiliene i kongedømmet, blant annet den rettskafne krigerfamilien Stark i Winterfell i nord og den lyshårede, kyniske Lannister-familien. Her er det store doser av religion, lojalitets-konflikter, korrupsjon, sex, krig og lov og rett. Ingen annen TV- serie har i samme grad øket interessen for fantasy som sjanger i et breddemedium. Ifølge HBO fulgte 4,4 millioner seere premieren på den første episoden, og seertallene har steget jevnt siden den første sesongen gikk på lufta i 2011. Ifølge den engelske avisen Daily Mail er seertallet nå oppe i 6,7 millioner.

Serien, hvor den norske skuespilleren Kristofer Hivju (33) nå har en sentral rolle, har i løpet av kort tid fått kultstatus, og horder av fans verden over. Mottagelsen har også vært bra hos kritikerne, og den er blitt tildelt flere priser, selv om innslaget av nakenhet og vold har skapt kontroverser. Den har blant annet vunnet en Emmy i kategorien drama i alle tre sesongene. Produsenten HBO er datterselskap til Time Warner Inc. og en av verdens mest suksessrike betal-TV-tjenester. HBO har cirka 93 millioner abonnenter verden over gjennom sine video-on-demand produkter, mens HBO-programmene selges til over 150 land. HBO har tidligere blant annet stått bak kritikerroste suksesserier som The Wire, Bordwalk Empire, The Sopranos, Six Foot Under, John Adams, The Pacific og Band of Brothers.

 

siste kommentarer