• Det nye konserthuset i Hamburg ligger på toppen av en gammel lagerbygning midt i elven Elba. Fremdriften har ikke vært helt som planlagt.  

    Foto:

    Wikipediacommons

Dyre byggeklosser verden rundt

10.04.2014 - 14:12
Seksjoner: 
Synes du byggingen av nye norske kulturhus både tar for lang tid og koster alt for mye. Er du lei av Lamda-prosessen lenge før spaden er stukket i jorden? Om det kan være noe trøst er dette som er normalen – verden rundt. 
 
Ett av verdens mest kjente ikoniske bygg, Operahuset i Sydney tegnet av den danske arkitekten Jan Utzon, tok 14 år å reise og ble veldig mye dyrere. Det sies at Utzon ble fullstendig utslitt av prosjektet. Norges nye nasjonalopera i Oslo hadde en opprinnelig kostnadsramme i 1999 på 3,3 milliarder kroner, som ved byggestart i 2003 ble oppjustert til 4,4 milliarder kroner. Men da bygget ble innviet i 2008 var det rundt 200 millioner kroner rimeligere. Akkurat det hører til unntakene. 
For det er det stikk motsatte de nå opplever i Hamburg, Paris og Rio de Janeiro i Brasil, som alle oppfører nye, prominente konserthus. I en oversikt satt sammen av International New York Times (tidligere International Herald Tribune), er det Hamburg som sprekker mest på alle punkter. Byens nye konserthus, som bygges på toppen av et gammelt havnelager i elven Elba, tegnet av de verdenskjente arkitektene Herzog & de Meuron, ligger allerede fem år etter planen og kommer til å bli tre ganger så dyrt som planlagt, fra cirka 2 milliarder kroner til cirka 6,5. Innvielsen som var satt til 2009 er nå fremskjøvet til 2017. I Paris ligger det nye konserthuset tre år etter planen, mens Rio skulle ha vært åpnet i 2013. 
 
Og hva med våre egne, kommende bygg? Da budsjettrammen for det nye Munch-museet Lamda i Bjørvika ble satt til to milliarder kroner, var verken inventar, renteutgifter eller IKT-løsninger med i regnestykket. Ifølge NRK, som har sammenlignet kostnadene knyttet til det nye Deichmanske hovedbibliotek, vil prislappen for Lamda til slutt havne på over 2,8 milliarder kroner. 
 

siste kommentarer