• Den lille bygda Hovin i Telemark, midt mellom Kongsberg og Rjukan på "gamlevægen", har merket utfordringene de senere årene.  

    Foto:

    hovinitelemark.no

Eldre menn stopper bygdeutviklingen

19.05.2014 - 11:31
Seksjoner: 

Han har nylig vært opponent for en svensk doktorgrad om temaet naturbasert turisme. Selv om situasjonen rundt bygdefraflytting er enda mer dramatisk i Sverige enn i Norge, trenger også mange norske bygdesamfunn desperat flere bein å stå på for å opprettholde bosettingen.

Et vanlig utsagn fra menn på bygda kan være «Rikfolk fra byene skal ikke tro at de bare kan komme her og bruke av våre ressurser.” Derfor har det heller ikke blitt så mye kommersialisering av jakt- og fiskeressursene i Norge som noen hadde ønsket, sier Aas. Den dominerende holdningen som vinner fram, fremmer menns rekreasjon framfor nye lokale arbeidsplasser. I praksis prioriteres deres matauk til fryseboksen framfor næringsutvikling i bygda. Samtidig som disse mennene blokkerer for nye tanker, bekymrer de seg for at landsbygda dør. For de er naturligvis også interessert i en levende landsbygd. Her ligger det et stort paradoks.

På den svenske landsbygda henter både italienere, nordmenn, briter og tyskere opp lommeboka og kjøper seg inn i jaktlag. Svenske myndigheter vil nå ha mer av dette. Målet er at fisketurismen skal fordobles innen 2020.

– Det finnes gode måter å kommersialisere jakt og fiske på, samtidig som man opprettholder et godt tilbud til de lokale, mener den svenske forskeren, som håper hans avhandling kan hjelpe til med å finne slike løsninger, sier Aas til forskning.no.

Altaelva i Finnmark, som mange mener har verdens beste laksefiske, er ifølge Aas et godt eksempel på at man har funnet en løsning hvor turisme ikke går på bekostning av lokalbefolkningen rettigheter. Her betaler rike turister inntil 200 000 kroner i uka for å fiske laks. Men fra 1. til 23. juni er det gratis fiske for lokalbefolkningen. Bare de som er innbyggere og skatter til kommunene langs elva, har da lov til å fiske her ved å kjøpe et fiskekort til 100 kroner.

siste kommentarer