• Styreleder Halvor Stenstadvold ved Henie Onstad Kunstsenter opplyste fredag at Henri Matisse-maleriet «Blå kjole i okergul lenestol» fra 1937 blir levert tilbake til Rosenberg-arvingene. Rosenberg-familiens representant Christopher A. Marinello til høyre.

    Foto:

    Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Leverer tilbake Matisse-bilde

21.03.2014 - 14:05
Seksjoner: 

På en pressekonferanse fredag gjorde Henie Onstad Kunstsenter (HOK) kjent at Henri Matisses maleri «Blå kjole i okergul lenestol» fra 1937 skal leveres tilbake til etterkommerne av den jødiske kunstsamleren Paul Rosenberg. Maleriet ble konfiskert av tyske nazister under andre verdenskrig og verdien er anslått til 100 millioner kroner. Niels Onstad kjøpte Matisse-bilde rundt 1950, og det har vært en del av Henie Onstad Kunstsenters samling siden starten.

– Det er klart at dette er et stort tap for kunstsenteret. Bildet er veldig sentralt i kjernesamlingen vår på 400 bilder, sier kunstmuseets direktør Tone Hansen.

Hun sier at senteret har i alt 18 bilder malt før 1945.

– Vi tar nå en ny runde og undersøker hvert eneste ett, først i arkiver i Paris, så i New York. Det er et puslespill, men et veldig interessant arbeid å utføre, sier museumsdirektøren til NTB.

Symboler

Det er to år siden kunstsentret fikk en henvendelse fra Rosenberg-familien om tilbakeføring av Matisse-bildet.

– Vi har foretatt omfattende undersøkelse av saken, og har kommet til den konklusjon at kravet er rettmessig. HOKs styre har valgt å tilbakeføre bildet uten forbehold, sier styreleder Halvor Stenstadvold.

Christopher A. Marinello som representerer Rosenberg-familien, takket under pressekonferansen kunstsenteret for at man har klart å bli enige i denne saken, selv om det var noen juridiske vanskeligheter i begynnelsen.

– Familien vil fortsette å arbeide for å finne malerier som ble konfiskert. De er symboler på et liv som ble tatt fra dem, sier Marinello.

Han sa at bildet umiddelbart skal tilbakeføres til familien. Det betyr at det ble stilt ut for siste gang på Henie Onstad Kunstsenter fredag.

Paul Rosenberg måtte flyktet sammen med sin familie til New York i 1940. Matisse-maleriet «Blå kjole i okergul lenestol» var ett av totalt 162 arbeider som ble konfiskert 5. september 1941.

Direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet sier maleriet er helt enestående i Norge.

– Jeg kjenner ikke til at vi har så betydelige Matisse-verk. Dette er i det absolutte øverste sjiktet av utenlandske verk som vi har i norske samlinger, sier Eckhoff til NRK.

Tilbakeføringen av bildet er det første av sitt slag i Norge, og kunstsenteret opplyser at det har holdt Kulturdepartementet orientert gjennom hele forløpet.

 

siste kommentarer