Rockearkiv for alle

Når har tidligere festivalsjef for den legendariske festivalen utenfor Sandvika, Paul Karlsen, donert festivalens samlede arkiv til Nasjonalbiblioteket, via Rockheim. Viktig kulturhistorisk materiale er dermed sikret og tilgjengelig for ettertiden.

Den første Kalvøyafestivalen ble arrangert september 1971, to år etter verdens første rockefestival, Woodstock utenfor New York. Hit var det ventet et publikum på 200 000 personer, men det kom 500 000 mennesker som samlet seg under mottoet «Three Days of Peace, Music and Love» («Tre dager med fred, musikk og kjærlighet»). Festivalen var typisk for motkulturen sent på 1960- og 1970-tallet og hippie-tiden.

På den første Kalvøyafestivalen stod blant annet Finn Kalvik og Jan Garbarek på scenen, mens Frank Zappa var headliner i 1973. I festivalens første fase stod også leikarring og barnetimer på programmet. Men festivalen vokste seg raskt stor, og fikk etter hvert preg av å være en ren rockefestival.

Med Zappa var standarden satt.

– Om alle som mener de var der, faktisk var på Kalvøya den dagen – så ville nok publikumstallet ligget nærmere 50 000 enn de 13 000 som kjøpte billett, sier Paul Karlsen til Nasjonalblbioteket.no.

Selv trekker han frem konserten med Carlos Santana i 1980 som en av favorittene. Kalvøyafestivalen har mange gylne øyeblikk, og konserten med Neil Young i 1993 er en klar festivalfavoritt blant mange. Visstnok skal Neil Young også selv ha uttalt at denne konserten på Kalvøya er en av hans aller beste. Peter Gabriel entret scenen to ganger på Kalvøya. Første gangen i 1987 var det en stor suksess, da han kom tilbake i 1994 var publikumssvikten total, med bare 1000 besøkende. I 1989 måtte festivalen operere med to ulike festivalplakater, én med Tracy Chapman på toppen og en annen med Tanita Tikaram siden de to damene ikke kunne bli enige om hvem av dem som var det største trekkplasteret. Da den siste Kalvøyafestivalen ble arrangert 28. og 29. juni i 1997 var det med fanen høyt hevet og artister som David Bowie, Nick Cave & The Bad Seeds på plakaten. 

Seksjoner: 
Image: 

Artistkontrakter, fotografier, plakater, evalueringsrapporter, takkekort fra artister – arkivet etter Kalvøyafestivalen rommer ikke bare fortellingene om det som skjedde på scenen, men gir også innsyn i livet bak scenen.

Share: